Modda.se
http://modda.se/

Goonies 2 - Stött på patrull
http://modda.se/viewtopic.php?f=7&t=346
Sida 1 av 3

Författare:  TillbakaTillNesTiden [ lör feb 20, 2016 9:25 am ]
Inläggsrubrik:  Goonies 2 - Stött på patrull

Hej.

Jag skrev i min presentation igår att jag funderade jag på en översättning till svenska av Goonies 2. Så jag började kika lite på detta igår.
Jag började med att följa teveys eminenta Nes översättningsguide av nybörjare för nybörjare
http://www.modda.se/viewtopic.php?f=11&t=185

Laddar ner alla program som behövs och skaffade en Rom av spelet. Jag hittade ganska snabbt två table-filer för spelet på nätet så jag slapp göra dessa själv. En för Title och en för gameplay.
So far so good, går ju enkelt detta tänkte jag. Letade upp en första rad engelsk text i spelet och inser ganska snabbt att "ahh, jag behöver ju ha in ÅÄÖ"... Ok, dags att hacka lite sprites mao.

Laddar ner lämpligt program för detta (Tile Layer Pro verkar bra så det körde jag på) och laddar in spelet för att leta upp bokstäverna. Det är nu jag märker att något inte står rätt till. Ingenstans ser jag vettig grafik. Alla pixlar ser omkullkastade ut, och ja för ett otränat öga kanske det ser så ut i början. Men jag scrollade igenom grafiken både 1, 2 och 5 gånger utan att någonstans se någon vettig grafik. "Gör jag något fel" tänkte jag. Tillslut så hittade jag någon enstaka sektion med grafik som eventuellt skulle kunna se ut som bokstäver.

Jag googlar. Hittar inte direkt någon hjälp. Men sen hittar jag ett dokument här på Modda.se som handlar om att modifiera titelskärmen (något jag också planerade att göra) så jag läste den och där fick jag mitt svar.
http://www.modda.se/viewtopic.php?f=11&t=209

Det står såhär:
Citat:
If you simply can not find the title screen tiles, your title screen
may be compressed. In this case, you have 3 options. You can solicit
the help of someone who does ASM hacking for your particular system,
you can learn the corresponding assembly language yourself or you can
do what I normally do, which is give up.


Gah. Men skam den som ger sig. Går till min vän google och hittar efter en stund detta:
http://gamehacking.org/library/131

Men i ärlighetens namn så fattar jag INGENTING...

Så vad har jag kommit fram till? Jo, att Goonies tydligen är komprimerat och därför jävligt svårt att modda...
Eller har någon av ni erfarna moddare något tips på hur jag ska komma vidare?

Tacksam för ALLA tips. :D

Uppdaterat:
Just det, i min jakt på svar hittade jag även detta:
http://www.romhacking.net/hacks/2664/
Here is a patch which converts the Mapper in Goonies II from UNROM to MMC3.
Men vad innebär egentligen detta? Eftersom jag är ny på detta har jag ingen aning...
Filen man kan ladda ner är en .ips men vad jag ska göra med den har jag ingen aning om. Och kanske är detta inte alls svaret på mitt problem, men tänkte det var värt att nämna...

Författare:  Firebrand [ lör feb 20, 2016 9:41 am ]
Inläggsrubrik:  Re: Goonies 2 - Stött på patrull

hej har du någon skärmdump på det du har lyckats ändra på än så länge?

är det titelskärmen eller in-game-text du försöker modifiera?

Författare:  TillbakaTillNesTiden [ lör feb 20, 2016 9:46 am ]
Inläggsrubrik:  Re: Goonies 2 - Stött på patrull

Jag har inte direkt ändrat något än. Eller jo, något enstaka ord för test bara, men inte ändrat några sprites då allt är komprimerat som sagt. Finns inget att ändra lixom...

Det är både titelskärm och in-game jag försöker ändra. Som jag förstår så är allt komprimerat.

Författare:  Firebrand [ lör feb 20, 2016 9:48 am ]
Inläggsrubrik:  Re: Goonies 2 - Stött på patrull

Är det själva grafiken, alltså där det står The Goonies II eller texten nedanför? :)

Författare:  TillbakaTillNesTiden [ lör feb 20, 2016 9:52 am ]
Inläggsrubrik:  Re: Goonies 2 - Stött på patrull

Det är främst texten i spelet jag vill ändra och för att göra den till svenska behöver jag rita dit ÅÄÖ själv, men det blir svårt när spelet är komprimerat... :/

Författare:  TillbakaTillNesTiden [ lör feb 20, 2016 9:55 am ]
Inläggsrubrik:  Re: Goonies 2 - Stött på patrull

Spelar ju egentligen ingen roll vad det är jag vill ändra. Allt är ju komprimerat så jag kommer ju inte åt att ändra något...

Författare:  Firebrand [ lör feb 20, 2016 10:10 am ]
Inläggsrubrik:  Re: Goonies 2 - Stött på patrull

Ja tyvärr så verkar det inte heller finnas någon översättning till något annat språk som vi hade kunnat snegla på.

Xeorix har dock erfarenheter av komprimerad text i den översättning av The Uninvited som han fixade. Han har kanske några tips. :)

Författare:  TillbakaTillNesTiden [ sön feb 21, 2016 8:50 pm ]
Inläggsrubrik:  Re: Goonies 2 - Stött på patrull

Jag vet inte om jag ska tolka den nästan totala tystnaden som att folket här inne inte har en j*vla aning om hur man löser mitt lilla "problem"? :P :roll:

Författare:  lurx [ sön feb 21, 2016 8:53 pm ]
Inläggsrubrik:  Re: Goonies 2 - Stött på patrull

jag kan inte tala för de andra men tystnaden från mig beror iallafall på det där xD

Författare:  mrTentacle [ sön feb 21, 2016 8:56 pm ]
Inläggsrubrik:  Re: Goonies 2 - Stött på patrull

Kan tyvärr inget om komprimering. Mitt förslag är att du tittar runt på romhacking.net efter verktyg, det är möjligtvis xeorix som kan hjälpa dig.

Skickat från min Nexus 5 via Tapatalk

Sida 1 av 3 Alla tidsangivelser är UTC+01:00 Europe/Stockholm
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/